Vrijdag 24 april 2015, 20u

"Musica ... sopra la musica del De Rore... libro primo"

door het ensemble CURRENDE olv Erik Van Nevel

Kerk Sint-Hermes, Ronse

Tickets: --> klik hier

 


Programma

Tijdens dit concert voert Currende reeks composities uit van Joachim Brackx met als titel:

"Musica sopra la musica del De Rore
libro primo" (Gent, 2015)

 

Het nieuwe werk voor het De Rore festival Ronse / Currende is een onderzoek naar intertekstualiteit in de muziek. Vertrekkend van een aantal zeer bekende werken van De Rore (Calami sonum ferentes, Missa Praeter Rerum) ga ik op zoek naar een nieuwe expressie met bestaande middelen. Fragmenten en motieven worden niet alleen geciteerd, maar ook geparafraseerd, getransformeerd en gemuteerd om zo te komen tot een nieuw werk dat de grenzen aftast van herkenning, geheugen en referentie.

Daaraan gelinkt onderzoek ik in dit nieuwe werk ook de esthetiek van het schrijven voor een instrumentarium dat oorspronkelijk werd gebruikt bij de uitvoering van de werken van De Rore zelf: gemengd vocaal ensemble, vocale solisten, twee viola da gamba, twee trombones en cornetto.

Ligt in de klankkleur en specifieke speelwijze van deze instrumenten al vanzelf een verwijzing naar de muziek van de 16de eeuw? Op welke manier beïnvloeden die klankkleur en speelwijze de perceptie van nieuwe muziek? Welke rol speelt het verschil in stemming bij de uitvoering en het compositieproces?

Dit zijn vragen die me uiterst boeien, en die in dit werk in de diepte zullen worden onderzocht en ontwikkeld.

Gezien ik zelf ook al jarenlang polyfonie zing, met Currende en andere ensembles, is m'n visie op deze muziek gegroeid vanuit het proces van uitvoering zelf. Het is dus geen theoretische of louter consumerende visie, maar een creatief proces van vele jaren, wat me een uitzonderlijk en uniek standpunt geeft om dit nieuwe werk ter ere van De Rore te componeren.

Joachim Brackx, januari 2015


Joachim Brackx

Voor meer informatie over Joachim Brackx: --> klik hier

 

Ensemble Currende

Voor meer informatie over het ensemble Currende: --> klik hier

 

(--> terug naar het overzicht van de concerten)