Festival-CD "Sacred Sounds"

Hoes van de Festival-cd

 

Tijdens het De Rore Festival wordt een cd te koop aangeboden waarop het ensemble Currende onder de artistieke leiding van Erik Van Nevel een Magnificat uitvoert, omringd door andere composities van De Rore en enkele werken van een tijdgenoot Giaches Brumel.

Omtrent de muziek op deze cd:

Het Magnificat is door de eeuwen heen zeer dikwijls op muziek gezet, door vele componisten, ook door Cypriaan De Rore. Erik Van Nevel, die het ensemble Currende leidt, heeft een bijzonder mooi concert opgebouwd waarin de verschillende delen van dit Magnificat alterneren met andere muziekstukken die op één of andere manier er mee in relatie staan. Erik Van Nevel: “Ik heb motetten gekozen die niet te ver van de modus van het Magnificat afwijken. Daardoor, én door het steeds weerkerend Magnificat-element krijg je een refrein-structuur die aan de totaliteit een eenheid geeft. Het is de bedoeling dat alles haast naadloos aaneengesloten wordt. Tevens hebben we intonaties gemaakt, meestal voor orgel, soms door andere instrumenten, die gebaseerd zijn op het motet dat erop volgt. Daarbij hebben we ons zeer getrouw aan het origineel van De Rore gehouden en elementen gebruikt uit zijn compositie. Er worden ook twee orgelwerken uitgevoerd van Giaches Brumel. Deze componist was een collega van De Rore in Ferrara: één werk is gebaseerd op een madrigaal van De Rore, het andere is gebaseerd op Ave Maris Stella. Tijdens het concert worden sommige werken a capella uitgevoerd, maar meestal gebruiken we cornetto, 2 trombones, 2 viola's da gamba en orgel. Dat is de samenstelling die ik het vaakst ben tegengekomen tijdens mijn opzoekingen ter voorbereiding van dit concert.”

De muziek die u op deze cd kan horen voert het ensemble Currende ook uit tijdens hun concert op zondag 26 april om 17 uur. Meer info: klik hier.

Hoe kunt u zich deze cd aanschaffen? Klik hier.