Ronse

 

Ronse is een gezellig en levendig stadje van ongeveer 26.000 inwoners dat vlakbij de taalgrens ligt. Het vormt het hart van de Vlaamse Ardennen en is door haar ligging de ideale uitvalsbasis om het verrassende "Pays des Collines" te gaan ontdekken. Ronse wordt omringd door bosrijke heuvels. Als je Ronse binnenrijdt is het dan ook genieten van prachtige vergezichten. Op enkele kilometers van het centrum vandaan, sta je reeds in de prachtige natuur en geniet je van een oase van rust. Veel bekende kunstenaars lieten zich trouwens inspireren door de mooie uitzichten en Omer Wattez liet zich in het Muziekbos voor de eerste keer de naam “Vlaamse Ardennen” ontvallen.

Het pronkstuk van Ronse is ongetwijfeld de Sint-Hermescrypte. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is de 11de eeuwse crypte onder de Sint-Hermeskerk voor Ronse: een bouwkundig hoogstandje ! Tijdens de middeleeuwen was de crypte een drukbezocht bedevaartsoord. Sint-Hermes werd immers aanroepen tegen allerlei geestesziekten. Met haar 32 zuilen vormt ze als het ware een ondergrondse kathedraal.  Maar ook de cultuurminnaar komt aan zijn trekken! Het rijk gevulde textielverleden van de stad, dat reeds in de middeleeuwen ontstond,  heeft nergens anders in Vlaanderen zo een sterke concentratie aan industrieel erfgoed achtergelaten. Tussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Aan de stadsrand bouwden welvarende kaderleden en textielbaronnen schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd: de Art deco. Wist je ook dat Victor Horta één van zijn villa’s in Ronse bouwde, een pareltje van jugenstil. In de stad herinnert de architectuur van de weelderige herenhuizen en fabriekspanden aan deze glorietijd. Bovendien ligt één van de oudste stationsgebouwen van West-Europa in Ronse. Het stationsgebouw stond ooit in Brugge op ’t Zand - staat al sinds 1886 in Ronse. Ronse is niet alleen een stad met een verleden maar ook met een toekomst. De stad heeft al heel wat stadsvernieuwingsprojecten gerealiseerd, waaronder een gloednieuw cultuurcentrum ‘CC De Ververij’. De mix van het unieke landschap, het waardevolle cultuurhistorische patrimonium en de groene omgeving vormen de basis voor een boeiende cocktail van natuur en cultuur.


Ronse staat bekend als de parel van de Vlaamse Ardennen. Haar levendige en erfgoedrijke stadskern wordt omgeven door prachtige groene heuvels. Ronse is de moeite waard om te ontdekken.

Om Ronse te ontdekken: consulteer zeker ook de website http://www.ontdekronse.be/